Tájékoztatjuk Önöket, hogy az eddigi célprogramos agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási rendszer helyett/mellett egy újfajta, az intézkedések egy részét együtt kezelő terület-használati kifizetési rendszer bevezetésére kerül sor, melyhez szükség volt a jelenlegi Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) tematikus fedvényeinek átgondolására, fejlesztésére, új tematikus fedvények kialakítására.

Az AKG-ban az alapkövetelményekre és az általános követelményekre épülnek az úgynevezett előírás csoportok. Az ezekben szereplő előírások tartalmazzák azokat a horizontális, vagy zonális területekre vonatkozó specifikus követelményeket, amelyek az adott környezeti cél elérése érdekében kerültek kialakításra.

Az előíráscsoport kiválasztásának egyik szempontja, a területi lehatárolás vizsgálata. Míg a horizontális területi lehatárolású kategóriákban az ország teljes területén, addig a zonális területi lehatárolású kategóriában az ország bizonyos részeiben, zónáiban van lehetőség támogatást igényelni. Zonális területi lehatárolású kategóriában kizárólag a MePAR-ban lehatárolt területeken igényelhető támogatás.

Az AKG támogatási rendszer megújulása végett szükség volt a Magas Természeti Értékű Területek (MTÉT), valamint a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésében (VTT) érintett fedvények frissítésére.

A zonális területi lehatárolású kategória vízvédelmi célú tematikus előíráscsoportján belül a belvízveszélyeztetett-, az aszálykockázattal érintett- és az erózióveszélyeztetett területek tematikus fedvényei kerületek kialakításra.

A megújult és újonnan kialakított tematikus fedvények végleges formában 2015. október 19. napjától érhetők el a MePAR Böngészőn keresztül.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015. április 2-án üzembe állt a modern műszaki alapokra épülő új MePAR-honlap és Böngésző. Mint minden újdonságnál, a Böngészőnél is meg kell szokni a használatot, de bízunk benne, hogy elnyeri a tetszésüket. Ezzel együtt megszűnt a mepar.exe által támogatott felhasználói azonosítás. A jogosultsággal rendelkező kollégák a MePAR-Böngésző térképi ablaka felett elhelyezett bejelentkezési ablakban tudnak belépni. A korábban használt felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó továbbra is működik. A frissítéssel együtt elérhetővé vált a 2015-ös kérelembenyújtás alapjául szolgáló blokkfedvény "2015 (01-01)" azonosítóval. A honlap tartalmát és a térképi felületen elérhető fedvényeket folyamatosan bővítjük. A rövid felhasználói dokumentáció elérhető főoldalról vagy a térképi ablak feletti "segítség" feliratra kattintva.

A fizikai blokkokhoz tartozó Natura 2000-es jelzés forrását a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Államtitkárságának Természetmegőrzési Főosztálya, mint szerzői jogosult által átadott Magyarország Natura 2000 hálózatát ábrázoló térinformatika fedvények képezik.


A MePAR-böngésző és a blokkok adatairól szóló tájékoztatás a 2014-es kérelmezési éven belül két MePAR-állapotot tartalmaz.

  • Az egységes kérelmek beadásához használt kezdőállapot: a térképi keresőben "2014-01", illetve a blokkváltozás-keresőben "2014 (01-01)";
  • A keresztellenőrzéshez, adategyeztetéshez használt (az MVH-nál 2014. október 1-jén életbe lépett) állapot: a térképi keresőben "2014-10", a blokkváltozás-keresőben "2014 (10-01)".

Az ortofotó-fedvény és az ingatlan-nyilvántartási fedvény (kataszter) is a 2014-es kérelmezésnek felel meg.


A MePAR-böngésző és a blokkok adatairól szóló tájékoztatás a 2013-as kérelmezési éven belül két MePAR-állapotot tartalmaz.

  • Az egységes kérelmek beadásához használt kezdőállapot: a térképi keresőben "2013-01", illetve a blokkváltozás-keresőben "2013 (01-01)",
  • A keresztellenőrzéshez, adategyeztetéshez használt (az MVH-nál 2013. szeptember 26-án életbe lépett) állapot: a térképi keresőben "2013-09", a blokkváltozás-keresőben "2013 (09-26)".